Verduidelijking van enkele bijnamen.

Shaykh Saalih Ibn Muhammad al-Luhaydaan krijgt een vraag over de betekenis van enkele namen die worden gebruikt, zoals hij is een Qutbie, Soeroerie, Ichwaanie etc.


Vraagsteller: Er is veel splitsing in deze tijd tussen de oproepers. En er wordt gezegd ‘dit is een Djaamie’ en ‘dit is een ichwaanie’ en ‘dit is een qutbie’ en ‘dit is een soeroerie’. We willen hier verduidelijking over, moge Allaah u succes schenken.

Shaykh: Wat betreft de bijnaam ‘djaamie’, dat is een toeschrijving aan onze Shaykh Muhammed Amaan al-Djaamie. Moge Allaah hem genadig zijn. En hij is overleden (een geleerde van AhluSunnah). Wat betreft de soeroerie, ik heb een boek gelezen van de persoon naar wie deze naam een toeschrijving is (Mohammed Soeroer). En zonder twijfel degene die overtuigd is van hetgeen dat in dit boek van hem staat, die is dan op een gevaarlijke weg. En wat betreft de qutbiypen, dat zijn degenen die zijn op de methodologie van Sayyid Qutb. En zijn boek ‘fie dhilaal al-quraan (tafsier in de schaduw van de Quraan) en in zijn boek al-‘Adaalah en in vele andere boeken van hem staan duidelijke dwalingen. Maar (dat was een gemeenschap die waarlijk heen is gegaan. Voor haar is hetgeen wat zij heeft verworven en voor jullie is wat jullie hebben verworven en jullie zullen niet worden ondervraagd over wat zij plachten te bedrijven. (2:143)


Dus deze wegen methodologie van Saiyyid Qutb, en omwille van de dwalingen die erin zitten. Is het voor de moslim en de student van kennis verplicht om er afstand van te nemen. Het is al voldoende (om het gevaar van Qutbs dwalingen te tonen) dat hij op een zeer ongepaste manier heeft gesproken over Uthmaan ibn ‘Affaan. En Uthmaan, de Profeet (sallallahu alaeihi wa sallam) zegt over hem: alles wat Uthmaan na vandaag doet, zal hem niet meer schaden. (sahih at-Timidhi)

Maar eze persoon (Qutb) is naar Zijn Schepper teruggekeerd en zijn periode in deze wereld is beëindigd.

Shaykh Muhammed Amaan al-Djaamee is een van de overleden geleerden van deze tijd. Hij besteedde zijn leven aan het verspreiden van de Sunnah, en het bestrijden van sektes als at-tableegh en ichwaanal-Moslimien en Qutbies. Daarom hebben deze sekteleden (hizbies) een afkeer van deze Shaykh en noemen iemand van Ahloe-Soennah spottend Djaamie. En deze benaming is incorrect, en de Shaykh is niet met een nieuwe weg of wetschool gekomen.

0 reacties:

Een reactie posten

Live duroos