Het oproepen naar Tawheed verdeelt de Moslims?

Shaykh Saalih al-Fawzaan krijgt de volgende vraag:

Wat zegt u over diegene die zegt dat het oproepen naar Tawheed de moslims verdeelt. En dat zij behoefte hebben aan het kennen van de gevaren van de Joden en de Christenen.





Vragensteller: “Wat zegt u over diegene die zegt dat het oproepen naar Tawheed de moslims verdeelt. En dat zij behoefte hebben aan het kennen van de gevaren van de Joden en de Christenen. We hopen op een verduidelijking van uwe excellentie. Moge Allaah jullie succes geven en zegenen uw leven en daden zegenen.”

Shaykh: “Ik geloof niet dat de Moslims verdeeld zijn geraakt door Tawheed. De moslims raken verheugd door Tawheed en ze leren het. Niemand vlucht weg van Tawheed behalve een innovator (moebtadi3) of een afgodendienaar (moeshrik). Hij is een innovator of een afgodendienaar. En aan hen wordt geen aandacht gegeven. De moslims raken verheugd door Tawheed, en alle Lof is aan Allaah. De moslims leren het, verwelkomen het en ze verenigen zich erop. Hun harten verenigen zich op Tawheed. Wat betreft degene die in zijn hart hypocrisie (nifaaq) heeft of een twijfel, of hij is een volger van innovaties of shirk. Dit is de persoon die wegvlucht en geen Tawheed wil. Er dient geen aandacht geschonken te worden aan deze persoon en hij heeft geen waarde. We kunnen de mensen niet verenigen op vernieuwingen in het geloof en zaken van Shirk en slechtheid. We verenigen hen op de Godsdienst (Deen) en Tawheed en oprechtheid aan Allaah de Almachtige en de Majesteitelijke. Dit is wat wij willen en dit is wat hen zal verenigen.

Niks zal de mensen verenigen behalve Tawheed. Zoals Allaah de Heilige en Verhevene heeft gezegd: Hij is Degene die jou versterkte door Zijn hulp en door de gelovigen. En hij bracht hun harten tot elkaar. En al had jij alles wat er op de aarde is besteed, dan zou jij hun harten niet tot elkaar hebben kunnen brengen. (8:62-63)

Waarom bracht Allah de moslims niet tot elkaar, behalve met het woord van Tawheed (kalimat at-Tawheed: de shahaada)? Toen zij ‘Niemand heeft het recht om aanbeden te worden behalve Allaah’ zeiden, en hun aanbidding oprecht aan Allaah zuiverden en Shirk verlieten. Verzamelden hun harten zich. En als dit niet gebeurt zou zijn, dan zouden ze hetzelfde gebleven zijn als hoe ze ervoor waren. Verspreid, verdeeld, elkaar aan het bevechten en doden. Dus toen de Boodschapper van Allaah (salla Allahoe ‘aleihi wa sallam) hen opriep naar Tawheed en zij getuigden dat ‘Niemand het recht heeft om aanbeden te worden behalve Allaah’. En zij geloofden erin (erkenden het) en leefden ernaar, toen verzamelde Allaah hun harten op Tawheed. En Imaam Maalik moge Allaah hem genadig zijn heeft gezegd: Het laatste deel van deze Ummah zal niet rechtgezet worden behalve door hetgeen dat het eerste deel ervan rechtgezet heeft. Ja."

0 reacties:

Een reactie posten

Live duroos