Hoe kun je je dorst naar kennis vergroten?

Vraagsteller: Shaykh, moge Allaah u beschermen. De vragensteller zegt; Hoe kunnen we onze dorst naar kennis vergroten?

Shaykh Abdus-Salaam Ibn Burjis (Moge Allaah hem genadig zijn): De dorst naar religieuze kennis neemt toe door het lezen over de gunsten van kennis. En door te lezen wat de geleerden (moge Allaah de Verhevene hen genadig zijn) hebben geschreven over deze kennis en het belang ervan. Zoals bijvoorbeeld wat Ibn al-Qayyim heeft geschreven in zijn boek 'Miftaah Daaroes-Sa’aadah'. Hij vergeleek daarin kennis met andere zaken. En hij maakte duidelijk dat kennis beter is dan bezittingen en beter dan andere zaken, vanuit verschillende opzichten. Vanuit vele opzichten en hij noemde er wel meer dan 100.


Hij maakte er de gunst van kennis in duidelijk en dat het in werkelijkheid een zaak is waar de moslims prioriteit aan moeten geven. En het grootste wat jou motiveert om religieuze kennis op te doen is dat als jij religiuze kennis opdoet, dat jij dan op de weg naar het Paradijs bent. En als je sterft, dan ben jij van de mensen van het Paradijs met de toestemming van Allaah. En als je verder leeft en meer kennis opdoet, totdat je een geleerde bent geworden.. Dan behoor jij tot degenen die Allaah heeft laten getuigen voor de grootste zaak en dat is de Eenheid van Allaah. Allaah getuigt dat niemand het Recht heeft om aanbeden te worden naast Hem, en (ook) de Engelen en de bezitters van kennis (getuigen hiervoor), standvastig in de gerechtigheid. (3:18)

Dus wie heeft Allaah laten getuigen van de mensen? Geen koningen, geen rijken, en ook geen mensen met een edele afstamming. Hij liet hen niet getuigen, hij liet van Zijn Schepping slechts de Engelen getuigen en de mensen van kennis. En inbegrepen onder de mensen van kennis uit dit vers zijn de Profeten (sallallahoe aleihim wa sallam). Dus als je over dit soort gunsten leest zal zonder twijfel jouw motivatie en drang naar religieuze kennis toenemen. Ik vraag Allaah om de harten van ons en jullie te verruimen voor Religieuze kennis. En dat Hij ons en jullie voorziet van nuttige kennis en goede daden.



0 reacties:

Een reactie posten

Live duroos